استپرموتور خودرو و نحوه عملکرد آن
استپرموتور خودرو یا موتور پله ای قطعه ای است که وظیفه تنظیم هوای ورودی به دریچه گاز در دور آرام موتور را دارد.
در واقع زمانی که شما به پدال گاز فشاری وارد نمی کنید، در صورت نبود استپرموتور، دیگر هوایی به موتور وارد نشده و موتور خودرو خاموش می شود.
استپرموتور که توسط دو پیچ بر روی دریچه گاز متصل می شود به همراه سنسور دریچه گاز با دریافت و ارسال اطلاعات به ECU خودرو، مانع از خاموش شدن موتور در دورهای پایین می شوند.
تنظیم هوا در استپرموتور به وسیله عقب و جلو رفتن شفت موجود در آن انجام می شود.
ساختار داخلی استپرموتور
داخل استپرموتور خودرو یک موتور برقی بسیار حساس قرار دارد که از ECU خودرو فرمان می گیرد که این موتور وظیفه حرکت دادن شفت استپر موتور را دارد.
این موتور برقی مانند یک شیرفلکه عمل می کند تا میزان ورودی هوا را در زمان دور آرام تنظیم کند. دامنه حرکت این شفت 8 میلیمتر است که به 400 پله تقسیم می شود.
ECU با فرمانی که به موتور الکتریکی استپر می دهد تعیین می کند این شفت در چه مرحله یا پله ای قرار گیرد تا بهترین عملکرد موتور با میزان مناسب هوا انجام شود.
علائم خرابی و رفع آن
از علائم خرابی استپرموتور خودرو به موارد زیر می توان اشاره کرد:
1) دور آرام نامنظم: در حالت سکون دور موتور پایین می آید و خودرو خاموش می شود یا خودرو گاز می خورد و باعث افزایش مصرف سوخت می شود.
2) زمانی که کولر خودرو را روشن می کنید بار اضافی به موتور وارد می شود و استپر موتور برای جبران این بار، با فرمانی که از ECU می گیرد شفت خود را به عقب رانده و اجازه می دهد هوای بیشتری به موتور وارد شود تا عملکرد خودرو دچار افت نشود.
اگر استپرموتور به درستی کار نکند و در حالت سکون کولر را روشن کنید، به علت کمبود ورودی هوا به دریچه گاز موتور خودرو شما خاموش می شود.
به علت وجود این قطعه در قسمت ورودی دریچه گاز امکان کثیف شدن آن با رسوب کربن و بنزین وجود دارد. در بعضی موارد با شستشوی استپرموتور مشکل خرابی آن رفع می شود.
خرابی آن باعث آلایندگی هوا می شود.
زمانیکه راننده دنده تعویض می کند بر روی پدال گاز فشاری وارد نمی کند و اگر استپرموتور به درستی کار نکند باعث خاموش شدن خودرو می شود.
در این حالت ترمز خودرو به درستی کار نمی کند و می تواند باعث بروز حادثه یا تصادف شود.
وظایف استپرموتور خودرو
از وظایف استپر موتور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1) روشن نگه داشتن موتور در حالت دور آرام که وظیفه اصلی آن است.
2) ایجاد حالت ساسات در زمان سرد بودن موتور.
3) جلوگیری از بسته شدن ناگهانی ورودی هوا زمانی که در سرعت های بالا راننده پای خود را از روی پدال گاز بر می دارد.
4) تنظیم دور آرام موتور هنگامی که بار اضافه بر روی موتور ایجاد می شود.
مثل زمانی که کولر خودرو روشن می شود یا هنگام چرخاندن کامل فرمان که باعث می شود پمپ هیدرولیک خودرو به موتور بار اضافه وارد کند.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
مرسی از اطلاع رسانی جامع و قابل فهم شما
سپاس
عالی بود
سپاس
بسیار ساده و قابل فهم بود، از این مطالب بیشتر بذارید تو سایتتون، ممنون
ممنون از شما که مطالعه کردین